Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Buddha tanításai
  2012-08-11 19:31:38, szombat
 
   
  Buddhának lenni azt jelenti, elérni a ,,Megvilágosodás" állapotát. Sziddhártha Gautama elérte a megvilágosodást azután a dicsőséges éjszaka után, ami után legyőzte Márát, és az elméjét a 4 méreg megsemmisítése felé irányította, teljesen megszabadulva a paráznaság mérgétől, az élet szeretetének mérgétől (a ragaszkodástól), a hazugság mérgétől (a becsapás, a babona), és a tudatlanságétól (a négy szent igazság nem ismerésétől).

Gautamának a megvilágosodáshoz vezető folyamatát már ismerjük: A kényelmekről való lemondás, melyek úgy most, mint azokban az időkben, lekötve és elaltatva tartanak minket, mindig csak automatákként működve, az örömtől a szenvedés felé haladva, az élvezettől a fájdalom felé, a bölcsőtől a sír felé. A halálból az életbe való visszatérésig nem lépünk ki soha a születések és halálok fárasztó kerekéből, Szamszára kerekéből. Ő elhatározta, hogy kilép, és azt is, hogy megtanítja másoknak, hogyan lépjenek ki belőle. Felfedezte, hogy az, ami minket ide köt, ehhez az élethez, azok a vágyak, amiket a sokfajta aggregátumok keltenek, amelyeket önmagunkban hordunk. Csakis ezeket az aggregátumokat eldobva sikerülhet eljutnunk a nyugodt szív áldásához.
Elengedhetetlen ezen aggregátumok megértését elérni a pszichénk megvilágosításához.

A psziché a fizikai testünknek a lelki része, ahová összegyűlnek, lassanként a vágyaink, furcsa entitásokat formálván, amik, mint rossz fiaink, folytonosan élelmet igényelnek, ahhoz, hogy megéljenek, felserkentvén ezáltal, hogy elfogyasszuk magukat a rossz tetteket, amiket első percben eszünkbe jutott megtenni.

Buddha látta ahogyan ugyanazokat a tetteket egyre ismételjük, élet élet után, önmagunkat saját rossz tetteink által börtönözve be. Mindezt anélkül tesszük, hogy fel tudnánk fogni a Lény igazi boldogságát, amely egy ember normális állapota, amikor eggyé vált a benső Buddhájával.

Úgyszintén tudjuk, ahhoz, hogy felébredjünk, a középúton kell megmaradjunk.

Sem élvezet, sem fájdalom, sem egy nagy öröm, sem egy nagy szomorúság ... Mindig egyensúlyban. Ez, lassanként, megad egy egészséges és harmonikus elmét amely képes arra, hogy megértse a teljes egoista árnyat, egészen az elme legeldugottabb sötét sarkáig.

Buddha mindig azt mondta: "Keressétek a megvilágosulást, és a többit megkapjátok ráadásnak".

Amint láttuk, a legnagyobb ellensége a megvilágosulásnak, az Én ... Az Én, ez a fatális csomó a lét folyamában, az élet szabad mozgásában.

Ha egyszer feloldottuk az Ént, vagy a pszichológiai aggregátumokat, ahogyan a tibetiek nevezik, lehetőség nyílik percről percre élni, és megtapasztalni a Valóságot.

A Buddhizmusban alapvető az, amit ők a négy szent igazságnak neveznek.

A NÉGY NEMES IGAZSÁG:
Az Első Nemes Igazság az, hogy létezik a szenvedés, a betegség szenvedés, a születés szenvedés, az öregség szenvedés, a halál szenvedés, a fájdalom és a kétségbe esés szenvedés, a kellemetlenséggel való kontaktus szenvedés, a beteljesületlen vágy szenvedés, az elme öt aggregátuma és a test, amely vágyakat ébreszt, mind szenvedések.

A Második Nemes Igazság az, hogy a szenvedés a vágyakból ered, ami az újjászületéseket okozza, és ezeket kíséri az érzéki öröm, a beteljesülést keresve, ezen a fizikai téren, és a másvilágon, az élvezetek hajhászásában, az újraszületésben, a megsemmisülésben.

A Harmadik Nemes Igazság az, hogy a szenvedés megszűnése, a vágy valódi hiánya, a teljes megsemmisítése ennek az élvhajhászásnak, ennek a megszületési vágynak, ennek a megszűnési vágynak, megszüntetni ennek a vágynak a befogadását okozza a fájdalom megszűnését.

A Negyedik Nemes Igazság az út, amely elvezet a szenvedés elhagyásához és megszűnéséhez, az út amely elvezet Márá kiűzéséhez és a Lény Végső Igazságának megtekintéséhez, és ennek következményeként a Legfelsőbb Határtalan Boldogsághoz.

Ez az út, Buddha szerint, nyolcrétű volt, a Nemes Nyolcrétű Ösvénynek lett elnevezve.

Ezt a nemes nyolcrétű ösvényt a maga nyolc pontjában kell végig járni, anélkül hogy egyet is elhanyagolnánk, csakis így változhat valaki Buddhává:

HELYES SZEMLÉLET.
A valóságnak megfelelően látni, miként létezik szenvedés, ennek az okát, a megszűnését, és a megszűnéséhez vezető utat.
HELYES GONDOLAT.
Szenzualitástól, rossz akarattól és durvaságtól mentes gondolat.
HELYES BESZÉD.
Hazugság, rágalmazás, durva beszéd és fecsegés elkerülése a beszédben.
HELYES CSELEKVÉS.
Gyilkosságot, lopást, házasságtörést, hazugságot és kártevést elkerülő magaviselet.
HELYES ÉLETMÓD.
Amikor a tanonc kerüli a romlott kereskedelmet (jóslás, kamatok, harci eszközök, élőlények, fertőző anyagok és mérgek),és kenyerét helyes és becsületes módon keresi.
HELYES ERŐFESZÍTÉS.
Az helyes erőfeszítéssel meggátoljuk a negatív gondolatokat és fejlesztjük a pozitívakat.
HELYES ÉBERSÉG.
Amikor a tanonc éberen él, és tudja, hogy a test, az érzelmek és a gondolatok mulandóak, és alá vannak vetve az elmúlásnak.
HELYES ELMÉLYEDÉS.
Az elme fókuszálása, légzésgyakorlatok és különleges meditációk által.
A Buddhák csak az utat tanították. Mi magunk kell megtennünk az erőfeszítéseket.

Kerülni az erkölcsi sértéseket, jót tenni, és megtisztítani a saját szívünket: ez minden Buddha tanítása.

A Négy Nemes Igazságon való elmélkedés után, és az úton, amely oda visz, Buddha megmondja A SZÜNTELEN VISSZATÉRÉS 12 OKÁT, a szenvedés eredetét, vagy a magyarázatát annak, hogy miért születünk újra meg újra, ebben vagy más fajban.

Létezik a tudatlanság.
A tudatlanság meghatározza a mentális formákat.
A mentális formák meghatározzák a tudatot.
A tudat meghatározza az elmét és a testet.
Az elme és a test meghatározzák az érzékeket.
Az érzékek meghatározza a kapcsolatokat.
A kapcsolatok meghatározzák az érzeteket.
Az érzetek meghatározzák a vágyat.
A vágy meghatározza a ragaszkodást.
A ragaszkodás meghatározza a Lényhez való eljutást.
A Lényhez való eljutás meghatározza az újraszületést.
Az újraszületés meghatározza a pusztulást és a halált, és úgyszintén a szenvedést, az önsajnálatot, a fájdalmat és a reménytelenséget.
Ahhoz, hogy megértsük az örökös visszatérés tizenkét okának a mély jelentését, a minden idők gnózisához kell fordulni.

Tudnunk kell, hogy az utolsó láncszem a tudatlanság.

A tudatlanság az ismeret ellenkező oldala, és kétségen kívüli, hogy az ismeret maga a Gnózis, a Gnózis a láng lángja, mellyel megvilágíthatjuk akár a legelrejtettebb sarkát is az univerzumnak, a Gnózis az emésztő tűz, amely elemészt minden tudatlanságot, és képes átnyújtani a Tudatnak a Végső Igazságot és a teljes megszabadulást Szamszára Kerekének minden béklyójától.

Úgy ahogyan Sákjamuni látta, mi szenvedéseink okának az eredete, az nagyrészt megfelel az univerzum különböző szefiroti régióinak; és lássuk, hogy miképpen is:

Létezik a Tudatlanság.
Az Abszolútból kiáramló szűz szikra nem Önmegvalósított és Ön-Tudatos, emiatt tapasztalatot kell szerezzen, és folyamatosan kettőződnie kell, síkról síkra haladva a következő felé.
A tudatlanság meghatározza a mentális formákat.
Hermész Triszmegisztosz mondja: "Minden az elme, az Univerzum mentális." ezek szerint, a Monádnak, vagy a Szűz Szikrának a következő kettőződéseit már meghatározza a tudatlanság, és az univerzumról, amely körülvesz minket, szubjektív nézete van.
Folytatjuk....
Forrás: vopus
 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Címkék: újjászületéseket, megvilágíthatjuk, reménytelenséget, megsemmisülésben, tudatlanságétól, triszmegisztosz, újraszületésben, önmegvalósított, erőfeszítéseket, élvhajhászásnak, szenzualitástól, legelrejtettebb, megtekintéséhez, megvilágosodást, megvilágosulást, beteljesületlen, elengedhetetlen, erőfeszítéssel, megvilágosodás, elhanyagolnánk, ragaszkodástól, megsemmisítése, megtapasztalni, aggregátumokat, legeldugottabb, megszabadulást, házasságtörést, kereskedelmet, tapasztalatot, visszatérésig, megszűnéséhez, kettőződéseit, felserkentvén, megszabadulva, meghatározzák, tudatlanságot, megvilágosodást azután, dicsőséges éjszaka, paráznaság mérgétől, élet szeretetének, hazugság mérgétől, négy szent, megvilágosodáshoz vezető, kényelmekről való, szenvedés felé, fájdalom felé, életbe való, sokfajta aggregátumok, aggregátumokat eldobva, nyugodt szív, fizikai testünknek, lelki része, Sziddhártha Gautama, NÉGY NEMES IGAZSÁG, Első Nemes Igazság, Második Nemes Igazság, Harmadik Nemes Igazság, Negyedik Nemes Igazság, Lény Végső Igazságának, Legfelsőbb Határtalan Boldogsághoz, Nemes Nyolcrétű Ösvénynek, HELYES SZEMLÉLET, HELYES GONDOLAT, HELYES BESZÉD, HELYES CSELEKVÉS, HELYES ÉLETMÓD, HELYES ERŐFESZÍTÉS, HELYES ÉBERSÉG, HELYES ELMÉLYEDÉS, Négy Nemes Igazságon, SZÜNTELEN VISSZATÉRÉS, Végső Igazságot, Szamszára Kerekének, Hermész Triszmegisztosz, Szűz Szikrának,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Irgalom és ítélet  képre írva  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Búzaszentelés  Fodor Ákos költő,  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Pillangó  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Amit átélünk,  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Irgalom és ítélet  Föld napja április 22  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  A hét szűk esztendő  Búzaszentelés  Mindenünk, amink van, amit sze...  Fodor Ákos költő,  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György nap  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Bizonyos kulturális szint nélk...  Jó éjt  Föld napja április 22  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  802 esztendeje, 1222. április ...  A föld szépségéért  A lelki élet nem arról szól, ....  Környezetvédelem  A Föld napja  Ázzal aki csak szép  Ébredj  Minden szülő a lényével nevel. 
Bejegyzés Címkék
megvilágosodást azután, dicsőséges éjszaka, paráznaság mérgétől, élet szeretetének, hazugság mérgétől, négy szent, megvilágosodáshoz vezető, kényelmekről való, szenvedés felé, fájdalom felé, életbe való, sokfajta aggregátumok, aggregátumokat eldobva, nyugodt szív, fizikai testünknek, lelki része, rossz tetteket, tetteket egyre, ember normális, benső Buddhájával, középúton kell, nagy öröm, nagy szomorúság, teljes egoista, elme legeldugottabb, többit megkapjátok, legnagyobb ellensége, fatális csomó, élet szabad, pszichológiai aggregátumokat, tibetiek nevezik, betegség szenvedés, születés szenvedés, öregség szenvedés, halál szenvedés, kétségbe esés, kellemetlenséggel való, beteljesületlen vágy, vágyakból ered, újjászületéseket okozza, érzéki öröm, beteljesülést keresve, fizikai téren, élvezetek hajhászásában, szenvedés megszűnése, vágy valódi, teljes megsemmisítése, megszületési vágynak, megszűnési vágynak, befogadását okozza, fájdalom megszűnését, szenvedés elhagyásához, nemes nyolcrétű, maga nyolc, valóságnak megfelelően, megszűnéséhez vezető, tanonc kerüli, romlott kereskedelmet, helyes erőfeszítéssel, negatív gondolatokat, tanonc éberen, gondolatok mulandóak, elme fókuszálása, utat tanították, erkölcsi sértéseket, saját szívünket, szenvedés eredetét, magyarázatát annak, tudatlanság meghatározza, mentális formákat, mentális formák, tudat meghatározza, test meghatározzák, érzékek meghatározza, kapcsolatok meghatározzák, érzetek meghatározzák, vágy meghatározza, ragaszkodás meghatározza, újraszületés meghatározza, örökös visszatérés, mély jelentését, minden idők, utolsó láncszem, ismeret ellenkező, ismeret maga, láng lángja, legelrejtettebb sarkát, teljes megszabadulást, nagyrészt megfelel, univerzum különböző, következő felé, következő kettőződéseit, újjászületéseket, megvilágíthatjuk, reménytelenséget, megsemmisülésben, tudatlanságétól, triszmegisztosz, újraszületésben, önmegvalósított, erőfeszítéseket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7055
  • e Hét: 31946
  • e Hónap: 63432
  • e Év: 268133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.